LEVERENDØRER

Vi har udvalgt nogle lokale økologiske leverendører.
Fyn har nemlig så meget godt at byde på! Og så er det godt for miljøet at handle lokalt. Vi vil derfor gerne støtte de lokale ildsjæle som producerer de bedste råvarer lige her på Fyn.

 

Økologisk vinimport

I Møllergade i Svendborg ligger et helt særligt sted. I nr 72 bor Klaus Holm. Det er også her hans lille vinbutik har adresse. Han har nemlig viet en del af sit lille bindingsværkshus i Svendborg Centrum til hans store passion - Økologisk vin. 

Klaus har en helt klar vision. Han vil gerne lave noget der er 100% meningsfuldt for ham selv. Noget han skal kunne stå 100% inde for.

Derfor har Økologisk Vinimport fx ikke en internetbutik. Klaus bryder sig nemlig ikke om bare at sælge vine til nogle mennesker han aldrig har mødt. “Så kunne Jeg ligeså godt sælge skjorter eller sko. Så er det bare et ligegyldigt produkt”.  Derfor har han droppet at sælge på nettet. Vi kender vores private kunder og vi kender de 15 restauranter vi leverer til. Det personlige forhold er enormt vigtigt for mig.”

Klaus har et lidt anderledes forhold til det at have en virksomhed end andre måske har. “Vi har ikke et mål om at vi skal vokse. Jeg vil selvfølgelig gerne tjene nogle penge fordi ellers så stopper det jo, men målet er ikke at vi skal vokse.”

Interessant nok, så vokser Klaus's lille business faktisk alligevel. Og det er uden tvivl fordi at han er et perfekt eksempel på at når man finder noget af rendyrket god kvalitet - så kan det ikke gå helt galt.

En af de ting som Klaus har succes med er at sælge naturvin. 

“Naturvin det er sådan rigtig hypet i København - på Nørrebro specielt. Vi har sådan en tydelig fornemmelse af når der kommer nogle ind i butikken og de snakker lidt københavnsk så er det første de spørger om altid om vi har naturvin - og det har vi!“

Klaus forklarer at naturvin er lavet i protest imod alle de tilsætningsstoffer der er i konventionelle vine.

“Man må tilsætte op til 50 forskellige ting i vinene og det eneste man skal skrive på flasken er om man har tilsat sulfitter. sulfitter er måske det er der mindst interessant af hvad man ellers tilsætter.”

 

HOLISTIA

Anders er vores yndlings grøntsagsmand!

Fra Anders’ økologiske gartneri Holistia lige udenfor Odense får vi leveret de skønneste friske grøntsager hver uge - altid i sæson og altid fri for pesticider og andet unødvendigt skidt..

I 1987 købte Anders gården og de to hektar jord. Her skulle det naturlige liv spire.

“Jeg har altid dyrket økologisk. Det er det eneste, jeg har interesseret mig for. Det er naturligt for mig.”, fortæller Anders.

Holistia er blevet et stort foretagende med dedikerede ansatte og frivillige, der knokler mange timer om dagen for at leve op til den store efterspørgsel både fra private, der handler i gårdbutikken og fra “de store spillere” som grossisterne Årstiderne og Solhjulet, der også flittigt køber frugt og grønt hos Anders.

Det er godt for forretningen, men det kan være svært at følge med. Især lugning af ukrudt er en opgave, der ofte må vige for andre vigtigere opgaver.

“Det er hårdt nogen gange. Man kan ikke nå tingene, men vi fortsætter. Ukrudt kan vi udskyde. Det kan vi være tvunget til.” fortæller Anders og fortsætter med at pointere, hvor uundværligt det er med hjælpen fra andre, ofte frivillige ildsjæle, der ligesom Anders har en passion for at udbrede det sunde og naturlige liv.

Det handler ikke kun om kroner og ører. Det handler også om noget mere fundamentalt.

Naturen, kærligheden og friheden udgør tilsammen det fundament, der driver Anders og formålet med Holistia. Det vil han gerne give videre til andre mennesker.


 

Kamma er flyttet udenfor byen for at leve drømmen på din gård. Her kan man være mere i ét med naturen og sig selv. Det mærker man også på stemningen når man træder ind. Her er rustikt og nærværende. Og så matcher køkkenet og stuen de farverige kopper. Kamma drømmer om en mere bæredytgig og simpel verden.

“Den retning jeg godt kunne tænke mig at tage tingene er, at vi får det hele kogt lidt ned til nogle små enheder igen. Hvor der kommer større biodiversitet og hvor vi kommer lidt mere i kontakt med det hele.”

Derfor giver samarbejdet med Café Kosmos mening for hende. 

“Jeg kan bare mærke at jeg “bonder” godt med Kosmos. Det er hele den der sådan lidt “off-grid”-agtige og være lidt bevidst om, selvfølgelig hvad vi spiser, med klimasituationen og så videre.”

Kig forbi Kammas butik eller se hendes smukke kopper i caféen, hvor de også står og funkler. 

 
 

Det gælder først og fremmest de billige vine man køber i supermarkederne. Men det gælder også de dyrere vine fordi vinproducenten gerne vil justere vinene så de smager nogenlunde ens hvert år. Noget som ellers ikke burde kunne lade sig gøre da høsten jo varierer på grund af fx vejret.

“Det man justerer og farve og smag, men man kan også lave “kunstige gardiner” ved at gøre den lidt tyktflydende. Det er faktisk det der er rigtig ulækkert ift veganere. Her bruger man nemlig også gelatine som stammer fra slagteriaffald.” 

Naturvine er den modreaktion hvor man overhovedet ikke tilsætter noget. Nogle putter dog lidt sulfitter i alligevel. Sulfitter er et konserveringsmiddel og forhindre derfor råd i produktionen.

At lave en god naturvin uden sulfitter, som ikke smager af råd, kræver nemlig enormt dygtighed og tålmodighed. Men især én producent, Moises fra vindgården Celler Nou Mes, er god til dette. Det er her naturvinene 9+ som vi serverer i caféen bliver produceret.

“Hans forklaring på at han kan lave nogle naturvine  som smager så godt og fuldstændigt rene i smagen er at det starter med perfektion i marken. Man plukker kun de drueklaser som man synes ser rigtige ud. Når de så kommer ind på vingården så er det næste trin at man skal sortere i druerne. Han fortæller at man skal i princippet se hver drue så man undgår at der er det mindste råd. Kommer der en drue med råd med når der ikke er sulfitter i vinen til at kontrollere den, vil det råddenskab fra den enkelte drue blive ved med at arbejde og udvikle sig så hele vinen vil få en eftersmag af råd.”

“Det vi har gjort er at vi har investeret rigtig meget tid i at lede efter de rigtige naturvine. Jeg var på en messe i Barcelona hvor der var 100 forskellige producenter kun med naturvin fra hele europa. Mange af dem vi smagte der smagte faktisk af råd indtil man kom hen til fx ham her 9+. Så hvis man må pudse sin glorie lidt så er jeg faktisk ret stolt af at det er lykkedes os at finde en naturvin med så god smag.“

Klaus har ikke kun en personlig relation til sine kunder, men han kender også alle de vingårde og producenter som han importerer fra personligt. Både dem der laver naturvine og dem der laver almindelige vine. De har dog alle det tilfælles at de er økologiske og at de er særligt udvalgt af Klaus og hans kone ud fra kvalitet.

Kig forbi caféen og smag et glas naturvin eller besøg Klaus i Svendborg til en snak om vin og økologi.

Butikken har åbent fredage kl 14-18 og lørdag kl 10-13 eller ring til ham og aftal nærmer på tlf 27512724

 

“Én ting er, at man forsøger at leve det gode liv selv, men det er derfor, jeg sælger de her grøntsager, det er for at give en bedre energi til andre mennesker. Jeg har en holdning til, hvordan man skal spise, og hvordan man egentlig bør leve, men frem for at prædike det, så gør jeg det fysisk med frugter og grøntsager. For det er det jeg tror på, det er frugter og grøntsager.”, fortæller Anders.

Og energien fra de økologiske frugter og grøntsager må have en effekt, for selvom Anders nu har rundet 68 år, har han ingen planer om at trække sig tilbage foreløbig:

“Jeg bliver her, og jeg bliver ved så længe, jeg synes, jeg kan, og det giver mening. Her kunne jeg blive, til jeg dør.”

Vi bruger Anders’ grøntsager i vores køkken. Fx er Kosmos Kartoflerne ofte groet og håndgravede hos Holistia, og Anders er meget stolt af især sine kartofler. Derudover får vi leveret alt fra salater og agurker til syltede agurker og krydderurter. Vi får også sæsongrønt, som vi bruger til dagens retter. Hvis du vil vide mere, så kan du selv besøge gårdbutikken på Holistia eller se deres hjemmeside

Hvis du vil vide mere og måske selv besøge gårdbutikken på Holistia eller besøg deres hjemmeside her.

(Tekst af Julie Borup Frese-Madsen)

KAMMAS KERAMIK

Hvis du har fået en kaffe latte eller en varm kakao i caféen, så har du helt sikkert set vores fine håndlavede kopper. Det sker også ret ofte at folk udbryder “Nej, det er da en kamma-kop, er det ikke?”. Vi får nemlig vores kopper af den lokale keramiker Kamma, som efterhånden er lokal kendt for sine farverige og karakteristiske kopper.

I 2020 besøgte vi Kamma på hendes gård, Perlegården, hvor hun både har værksted og butik. 

“Jeg købte det her sted for tre år siden og har bygget værksted. Det er min drøm. Og så har jeg sat nogle kurser op. og mærkelig nok så bliver de jo fyldt selvom folk de kører helt her ud. De fleste de kommer og har en intention om at lære at dreje men i virkeligheden så vil folk bare gerne slappe af. og så laver jeg keramik og sælger keramik ved siden af.og tager på markeder. Jeg er ved at åbne en butik. Jeg har jo en kundekreds og så synes jeg det er dejligt at se mine ting sådan stå og funkle. Jeg bliver glad af at se at jeg har en produktion igang.”