om Café Kosmos

Café Kosmos er et helt særligt sted. Herunder kan du læse lidt om hvorfor.

kosmos-38.jpg
 

Fra folkekøkken til café

Café Kosmos startede som en vild drøm på et værelse i et kollektiv i Odense C. Vi startede gruppen ØKOllektivet, fordi vi gerne ville gøre noget - for miljøet, for dyrene, for Odense. Efter flere års erfaring med folkekøkken på Ungdomshuset besluttede vi os for at prøve kræfter med vegansk streetfood til diverse festivaller og begivenheder. Vi blev mere sikre i vores sag, Odense var klar!

Med Café Kosmos ville vi lavet noget anderledes. Vi ville skabe et alternativ i byen. Et sted, hvor mad ikke bare er mad, og hvor bæredygtigheden er i fokus. Vi ville gerne gøre vegansk og økologisk mad tilgængeligt for alle og vise, at det ikke er så svært eller farligt. Vi ville skabe et sted, hvor der er plads til alle, og hvor alle føler sig hjemme. Vi ville vise, at man godt kan lave en virksomhed, der tænker bæredygtigt hele vejen igennem uden at gå på kompromis med værdierne.

Café Kosmos er en drøm om at skabe det bedste spisested, vi selv kunne forestille os. Og det har vi gjort!

Her kan du læse lidt om, hvad der gør Café Kosmos til noget helt særligt.

kosmos-10.jpg

Upcycling møbler

Vores møbler i caféen er upcycling eller genbrug.

Vores borde er fx lavet af gamle støbeplader til beton, og vores hylder har vi bygget af paller, som vi får leveret varer på. Vores bænk og baren har vi bygget af gamle gulvbrædder og vores blomster er fra egne eller venners haver. Iskaffe og drinks serverer vi i genbrugte tahin-glas. Selve tahinen bruger vi i vores hummus.

Vi forsøger i det hele taget at tænke zero-waste ind i vores café så meget som overhovedet muligt, da vi ikke går ind for en køb-og-smid-ud-kultur.

kosmos-6.jpg
 
69851525_412794339442045_7384702211088973824_n.jpg

Flad struktur

I Café Kosmos er der ingen chef.

Vi har valgt at skabe en virksomhed med flad struktur. Det vil sige, at der ikke er nogen, der er hævet over andre. Alle får den samme løn og har lige meget at sige. I praksis betyder det, at vi kollektivt beslutter vigtige ting til mandagsmøder hver uge og ellers har vi forskellige ansvarsområder eller roller.

For os er det den struktur, der skaber den bedste arbejdsplads, da alle er en del af en større helhed og alle vores ansatte byder ind med lige præcis det, de er gode til. Vi har forsøgt at skabe en arbejdsplads, hvor man kan udfolde sig bedst muligt, og Café Kosmos er blevet et fælles projekt af mange ildsjæle.

 
P1010454.jpg

Vi tænker lokalt

Vores mad består for så vidt muligt af lokale råvarer.

Lige udenfor Odense ligger det økologiske gartneri Holistia, som leverer friske grøntsager til os hver onsdag. Anders Christian Mortensen, som står bag stedet, er en ildsjæl indenfor økologi og bæredygtighed, og råvarerne er i allerbedste kvalitet. Desuden betyder det, at vi får grøntsager efter sæson, hvilket er sundest både for miljøet og for os, som spiser maden. Det betyder, at nogle ting på menukortet må variere efter sæson. Vores Fikse-burger fx laver vi med sødekartofler om sommeren og selleri resten af året.

Udover råvarerne tænker vi også lokalt på andre punkter.
Vores fantastiske kopper er lavet af den lokale keramiker Kamma, og alle vores drikkevarer er fra Ørbæk Bryggeri, som ligger lidt udenfor Nyborg på Østfyn. Vores mel kommer fra det fynske økologiske mølleri Økomølleriet. Selv vores økologiske muleposer, som kan købes i caféen, er trykt i Svendborg hos Svendborg Trykværksted, som laver økologisk og giftfrit tryk baseret på vand. Vi elsker Fyn, og vi ser ingen grund til at bruge unødvendig miljøbelastende transport, når man kan få det bedste lige netop her på Fyn!

P1010301.jpg
 
69307392_910769932649755_7403946954520002560_n.jpg
17757373_395724780820942_5429020751028165985_n.jpg
P1010314.jpg
 

Mad fra bunden

Vi laver vores mad fra bunden.

Selvom vi åbner kl 11, så starter vores dag flere timer før.
Vi møder nemlig ind for at bage boller hver eneste morgen, så der er friskbagt brød til burgerne hver dag. Dejen er langtidshævet fra dagen før, for at sikre den bedste smag og kvalitet.

Vi har lukket om mandagen, men det betyder ikke at vi holder fri! Udover at holde mandagsmøder, bruger vi nemlig hver mandag på at forberede til resten af ugen. Vi laver bl.a. vores bønnebøffer, som egentlig er en flerdages proces, da bønner skal i blød og koges, hvorefter en fars skal laves, bøfferne skal formes og så bages, før de kan steges til hver enkelt burger.

Derudover sylter vi løg, agurker og chilier. Vi laver mayo, remoulade, BBQ-sauce og pesto. Altsammen lavet fra bunden i caféens køkken hver dag. Vi bager vores kager selv og i det hele taget synes vi, at mad smager bedst, når den er hjemmelavet og ikke er alt for forarbejdet og fyldt med tilsætningsstoffer.

Vores mad er lavet af planter og intet andet.



 
67364926_1069561706577007_6089020039422279680_n.jpg

Bionedbrydelig emballange

Alt vores emballage er lavet af miljøvenlige materialer.

Vi bruger fx ikke almindeligt plastisk til vores to-go kopper og sugerør, men i stedet er de lavet af bionedbrydelig plastik. Denne form for plastik er lavet af majs og sukker, men det mærkes ikke på kvaliteten. Så hvorfor ikke lade være med bruge plastisk, hvis man kan undgå det?

I vores køkken har vi aldrig brugt stanniol og kommer heller aldrig til det. I stedet genanvender vi bøtter og glas til opbevaring.

Det er svært at undgå plastik i en verden, hvor alting er pakket ind i plastik, men vi har gjort vores for at undgå det. Vi sparer fx en del plastik ved at handle lokalt, da vi får vores grøntsager leveret uden emballage i store genanvendelige kasser.

Vi gør vores for at gøre noget ved problemet, og du skal ikke bekymre dig om havenes tilstand, når du smider vores emballage ud efter brug.